Hagar

Hagar

Het beeld van Hagar

Stevig, exotisch, maar ook vol kracht, zo staat ze in de Bijbelse tuin. Hagar komt uit Egypte en is één van de slavinnen van Sara, de echtgenote van aartsvader Abraham. Toen Sara te lang op de beloofde zoon moest wachten, zocht zij een uitweg. Zij schenkt haar slavin Hagar aan Abraham. Abraham verwekt bij Hagar een zoon, Ismaël.

Hagar hoort, als stammoeder van de Arabieren, in de Bijbelse tuin thuis. Haar levensverhaal vertelt over maatschappelijke zaken die ook vandaag spelen: de meester-knechtverhouding, pesterijen en zoveel meer.

Het beeld is gemaakt door Karel Gomes

Audiotour Bijbelse Tuin Hoofddorp

Audiotour

Luister naar het verhaal van Hagar

Overdenking

Hagar, als de mindere, trekt aan het kortste eind. Ze vlucht. We vinden haar in de woestijn. Dan gebeurt er iets bijzonders. God ziet Hagar. Hij troost haar en biedt haar perspectief. En er gebeurt nog iets bijzonders. Hagar geeft aan God een naam.

“Toen zei Hagar tegen de Heer: ‘U bent een God die mensen ziet. Ik heb gezien dat u mij ook ziet.’”
(Genesis 16:13, BGT)

Zij heeft de moed om de Maker van hemel en aarde, een naam te geven: El Roi. God die ziet. Hij heeft haar gezien. Waar niemand oog voor haar had, waar niemand haar ziet, ziet Hij haar wel. Hij ziet het onrecht dat haar is aangedaan.
Het laat God niet koud.

tekst: website Zij lacht