Bloemen spreken in stilte

De maagdenpalm

We zoemen deze maand in op een mooi klein blauw bloempje. De naam alleen al spreekt tot de verbeelding. Wie hardop maagdenpalm zegt, denkt daarbij misschien al snel aan de maagd Maria. Maar dat deze plant aan Maria gelinkt wordt heeft waarschijnlijk meer te maken met haar blauwe kleur. Immers blauw is in de traditie van het christendom de kleur die hoort bij Maria.

Tijdens een kleine wandeling door de Bijbelse tuin vallen, zeker in de maanden maart en april als de tuin nog kaal is, de mooie kleine bloempjes op. En wie weet, heeft ook in uw tuin de maagdenpalm een plekje en is het elke dag genieten als u deze leuke kleine bloempjes ziet.

De maagdenpalm is het hele jaar door groen. Dus geeft zij ook in de winter uw tuin een vrolijk gezicht. Deze bodembedekker vult alle lege plekjes grond op. Zij moet dus wel in toom worden gehouden door de tuinwerkers en regelmatig gesnoeid worden. Een plezierige bijkomstigheid is dat slakken en andere bladeters hun neus voor dit plantje ophalen.

De plant staat heel hoog aangeschreven in de natuurgeneeskunde en zou helpen tegen allerlei kwalen, maar blijkt ook een tikkeltje giftig te zijn. Niet van eten dus!

De kleine blauwe maagdenpalm in de Bijbelse tuin spreekt in stilte over Maria, over trouw en over nieuw leven!